Hillary Clinton versus Donald Trump

9-11-2016-clinton-vs-trump-2Wat een spannende, maar vulgaire strijd. Kennelijk is alles geoorloofd om maar aan de macht te komen. Dit geldt overigens voor beide kampen, maar er is een lichtpuntje en dat is dat het land de leider krijgt die het verdient. Wat hebben we daar nu aan als we die losbol van een Trump niet kunnen hebben? Dat het even wennen is, maar dat de kaarten opnieuw zijn geschud en dat elke regering in wat voor land in de wereld dan ook even niet weet waar ze aan toe zijn.

Onzekerheid dus, maar is dat wel zo? Kennelijk zit er bij de mensen die op Donald Trump gekozen hebben iets wat hen overhaalde op hem te stemmen en dat is een diepe onvrede hoe het tot nu toe gaat. Ja, het establishment moet er aan geloven. Je ziet het overal, niet alleen in Nederland met de PVV, maar ook in Frankrijk met het Front Nationale en in Duitsland met de Alternative für Deutschland.

Kennelijk wordt er niet naar een deel van de bevolking meer geluisterd. Dat is een kant van het verhaal. De andere kant is dat er niets mis is om alles eens helemaal van de andere kant te bekijken en hen ook eens de gelegenheid te geven om te laten zien voor wat zij waard zijn.

Afwachten dus. Ja, waarom niet. Vind je dan dat het nu zo goed gaat? Ben je het dan overal mee eens? Vind je het dan zo normaal dat alles globaal moet? Vind je het dan niet vervelend dat dan alleen de grootmachten en de grote bedrijven het voor het zeggen krijgen? Vind je het dan normaal dat de ‘normale man’ geen gehoor meer krijgt en zich buitengesloten voelt? En ga zo maar door. Ik vind dat de uitslag recht doet aan hoe het er in de wereld aan toe gaat.

De mensen willen zichzelf weer herkennen in elke beslissing en zich betrokken voelen bij de vraagstukken van de dag en niet geregeerd worden door een log apparaat in Brussel of een raad van bestuur van een bedrijf die zijn medewerkers niet eens kent en alleen maar geïnteresseerd is in de aandeelhouders tevreden te houden. Vind je het gek dat de mensen die over het hoofd worden gezien een keuze maken tegen de gevestigde orde? Ik niet.

Een proteststem dus. Ja, wat mij betreft wel. Wat voor andere keus hebben die mensen dan? Ja, uit twee mensen kun je kiezen en de helft van de Amerikaanse bevolking is het zat en wil een frisse wind van een man die in hun ogen al veel heeft waargemaakt en hoe maakt niet uit, als hij het maar waar maakt.

Je zou kunnen zeggen; eigen volk eerst. Ik kan daar het volgende op zeggen en dat is dat ik denk dat iedereen het beste gedijt tussen soortgenoten en misschien nog een deel vreemde mensen, maar die moeten wel in de minderheid zijn.

Iedereen maar op een hoop gooien gaat niet langer, kijk maar in de EU wat dat teweegbrengt. Niet voor niets zijn er sommige regeringen die heel goed aanvoelen dat het de verkeerde kant opgaat als alleen maar de elite in Brussel het voor het zeggen heeft, waar blijft je eigen stem als je heel goed aanvoelt wat goed is voor je eigen volk.

We zullen moeten leren leven dat alles op zijn kop gaat. Ja, er is nog veel te doen, ik voorspel een gigantische aardverschuiving op vele gebieden, zoals de kerken, alle religies dus, maar ook bij alle grote instituten zoals de V.N. de W.H.O. de NAVO, De EU en alle te grote instanties die het nu het alleenrecht van handelen hebben.

We gaan weer terug naar kleinere en overzichtelijke netwerken bij bedrijven en regeringen waar iedereen zich weer betrokken bij voelt.

Rein Feenstra.

Tags: , , , ,

Leave a Reply