Ontspanning

ontspanning2Hoe voelt iedereen zich vandaag? Dit is een vraag die ik aan jullie lezers wil stellen.Waarom stel ik deze vraag en wat zou het antwoord van velen zijn op deze vraag? Zal ik het antwoord maar geven, gespannen. Kijk eens hoe je er bij zit als je dit leest. Hoe zit je? Is dat voorover gebogen of rustig rechtop zittend in je stoel? Is dat met opgetrokken schouders of de schouders ontspannen omlaag? Is dat met een hoofd vol gedachtes over van alles en nog wat over wat je maar bezig houdt of is je hoofd leeg, helder en open?

Zo maar wat vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je nog wel ontspannen bent. Nu zijn we gelijk uitgekomen bij het onderwerp van deze column: Ontspanning. Heb je zomaar ergens in de stad, in de supermarkt of bij het uitgaan in het theater wel eens gelet op de houding van mensen? Hoe ze kijken, hoe ze zich bewegen, hoe ze met elkaar spreken, wat is je toen opgevallen? Je zult niet zoveel blije gezichten gezien hebben, is het niet?! Waarom kijken we allemaal zo bezorgd en moeilijk en zijn we bijna bang als iemand iets vriendelijks tegen ons zegt? “Oh jee hij praat tegen me.” Angst, is het antwoord. Deze slechte raadgever doet mensen verkrampen en beperkt ons werkelijk vanuit ons hart te kunnen leven. Het remt ons om te zijn wie we zijn.

En waarvoor zijn we dan bang? Zou de volgende vraag zijn. Bang wat een ander van ons vindt misschien? Ik denk het wel, of denken, ik weet het wel zeker. Velen zijn zo hun eigenwaarde verloren dat ze die zijn gaan koppelen aan de goedkeuring van hun omgeving of mensen die dicht bij ze staan. Er is natuurlijk niets mis met een compliment over wie je bent, maar kun je ook blij zijn met jezelf zonder dat compliment of nog erger als er het tegenovergestelde van je wordt gezegd? Ze vinden je bij wijze van spreken maar niets en vinden je maar raar. Ben je dan nog steeds in staat om van jezelf te houden en letterlijk de schouders op te halen en te denken en voelen, ‘nou dat is dan heel jammer maar ik voel me nog steeds fantastisch en ben blij met hoe en wie ik ben.’ Dat is pas vrijheid.

Leven naar jouw eigen waarden en passie die je gelukkig doen voelen en die je de mogelijkheid geven volop te genieten van het leven. Een last valt van je af als je van binnen uit de keuze hebt gemaakt je niet krampachtig bezig te houden met wat mensen van jou vinden, je niet bezig bent met hoor ik er wel bij en dat je zo je eigen gevoel aan de kant zet ten koste van jezelf. Ik zal je zeggen dat wekt een enorme spanning op. Het is een utopie te denken dat je iedereen te vriend kunt houden als je naar je hart leeft. Er zijn altijd mensen die daar niet in mee kunnen en vaak gaat dit gepaard met jaloezie, want willen we uiteindelijk niet allemaal werkelijk vrij zijn en onze passie leven? Deze mensen hebben nog niet de kracht in zichzelf ontdekt en wijzen graag met de vinger naar anderen als verantwoordelijke voor hun ongeluk. Als je een stuk verder bent met bewustwording zal iedereen weten dat je alleen jezelf gelukkig kunt maken en dat je mensen die hun kracht pakken en hun eigen weg gaan als prachtig voorbeeld en als inspiratie kunt zien.

Nu weer terug bij ontpanning, leven we niet in een ongeloofelijk rijk land en is het niet een zegen dat we in de supermarkt allerlei heerlijke voeding kunnen kopen, is het niet de bedoeling dat we bij al het mooie wat er op de aarde is optimaal genieten! Of het nou van muziek is, sport, samen zijn met vrienden, je kunt er elke dag voor kiezen, maar mensen zijn soms vergeten in wat voor rijkdom we leven hier in Nederland. Elke dag kun je ervoor kiezen de geluksmomenten te willen zien en wat je aandacht geeft dat is je realiteit, dat leef je en daar voel je je dan goed bij.

Als je de hele dag gericht bent op zorgen, leef je die hele dag de zorgen, als je de hele dag gericht bent op anderen pleasen om erbij te horen, dan ben je gespannen en heb je je eigen behoeftes volledig ondergeschikt gemaakt.

Werkelijk ontpannen kunnen leven is je bevrijden van alles wat jou tegenhoudt om naar je hart te kunnen leven.

Marjon

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.