De gordijnen open

Moeilijk hè, dat alles er soms heel anders uit ziet dan we gehoopt hadden. Als we het nieuws een beetje volgen zie je steeds vaker dat er dingen aan het licht komen. Eigenlijk willen we het liever niet zien, blijven we liever in de waan dat alles best meevalt en dat iedereen toch iets goeds in zich heeft en het beste met ons voor heeft.de gordijnen open

Maar is dat wel zo? Wie durft er verder te kijken en zijn gevoel te raadplegen? We vinden het bijvoorbeeld helemaal niet leuk dat er in Nederland, waar alles toch zo goed is geregeld, er rechters zouden kunnen zijn die partijdig zijn en niet zulke zuivere intenties hebben. Hoe kun je daar nu achter komen of hoe kun je het zien? Zou de volgende vraag zijn. Allereerst zou je jezelf de vraag moeten stellen, wil ik het wel zien. Wil ik achter alles wat er gebeurt in de wereld en met mezelf de waarheid zien, ook al is die af en toe niet zo leuk als je er achter komt. Alleen diegene die het willen zien hebben ook de mogelijkheid om het te kunnen zien.

En wat heb je dan nog meer nodig om het te kunnen zien? Precies, je gevoel. Dat waar kinderen, ja ik haal ze graag aan in wat ik vertel, nog zo dicht bij zijn, hun gevoel. De eerste impuls werkt nog uitstekend. Zonder ‘na te denken’ weten ze gelijk vanuit hun gevoel, als het bijvoorbeeld om een persoon gaat die niet zulke fijne bedoelingen heeft, te reageren.

“Mam, ik wil die meneer geen hand geven.’ ‘Ja maar Marietje, het is een hele lieve man geef hem nou maar een hand.’  En soms met veel tegenzin geeft Marietje dan toch een hand aan de naar voelende meneer. Daar begint het al. Het kind wordt in verwarring gebracht en wordt al van zijn gevoel afgehaald. Het kan ook andersom. ‘Mama, ik vind Klaas lief!’

‘Ja, maar Klaas is een hele nare man daar kun je maar beter niet mee om gaan.’ ‘Ja, maar ik vind hem heel lief!’ ‘Geloof me nou maar, blijf maar ver uit de buurt van Klaas, want hij is niet goed voor je.’ En bingo ook hier is het gevoel van Marietje weer in verwarring gebracht. Het spreekwoord kinderen en dronken lui spreken de waarheid is niet voor niets ontstaan.

Zo worden we vaak al van jongs af aan afgehouden van ons gevoel en zijn we geneigd om de waarheid over van alles buiten onszelf te zoeken, terwijl alle antwoorden in ons gevoel gevonden kunnen worden. Ik zou willen zeggen dat het eigenlijk misdadig is om kinderen bij hun eerste gevoelsimpuls weg te halen. Als ouder zou je serieus, begrijpend, eerlijk en onderzoekend kunnen zijn naar je kind waarom het iets vindt. Dan bouwt een kind vertrouwen op in zichzelf. Deze gevoelsimpuls van een kind is als het ware zijn gids, het diepe gevoel, om straks in de buitenwereld alles goed te kunnen aanvoelen van wat klopt er wel en wat klopt er niet.

Vele mensen zijn niet meer aangesloten op hun gevoel en de werkelijkheid wordt soms mooier voorgespiegeld dan ze is. Mensen hebben moeite om te zien dat niet iedereen die zich aardig voordoet werkelijk van binnen ook aardig is. Als mensen alleen dat al eens voor mogelijk houden dat het gedrag van iemand, een leuke lach en een vlotte babbel niet de binnenkant hoeft te dekken. Ik zal je zeggen dat juist de mensen die zich zo overdreven aardig voordoen, nooit een keer boos zijn, altijd mooi weer spelen of met complimenten strooien je eerder zou moeten wantrouwen. Je zou je diepe gevoel moeten raadplegen en zou dan al snel tot de conclusie kunnen komen, dit riekt naar onraad, hier klopt iets niet.

Zijn de grootste charmeurs niet juist degene waar je voor moet oppassen? Iedereen zou het voor mogelijk moeten houden dat deze mensen bestaan in deze wereld.

En natuurlijk stamt van oorsprong iedereen, dus ieder wezen, van de goddelijke liefdesbron af, alleen zijn er flink wat wezens verdwaald in deze tijd en hebben er zelfs wezens, ja dat klinkt gek, ervoor gekozen om het kwaad te leven. Hun gevoel is vaak afgesloten, waardoor ze ook niet voelen wat voor pijn ze een ander aan doen. Het punt is dat deze mensen de hele trukendoos beheersen en ze de gordijnen wijd open hebben, terwijl de noem het zuivere wezens de gordijnen helemaal of voor een groot deel gesloten hebben. En dan? Ben je dan krachtig als zuiver wezen? Is het niet juist door de gordijnen wagenwijd open te hebben je beter voorbereid bent en je op alles wat je ziet en meemaakt veel beter kunt inspelen?

Mensen die het slecht met je voor hebben zul je veel sneller herkennen, waardoor je beter je grens kunt trekken. En je kunt ervoor zorgen dat je je uiteindelijk omringd weet met mensen die het beste met je voor hebben. Als jij leert alles te zien en kiest voor jezelf dan komen vanzelf die mensen op je pad die bij je passen. Je trekt dan mensen aan die ook voor eerlijkheid en respect gaan en die een inspiratie zijn door zelf vanuit hun eigen kracht hun leven vorm te geven.

Marjon

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.