Op naar oud en nieuw!

5.vuurwerkDe kerst is voorbij. Iedereen probeert de dingen van alledag weer op te pakken en sommigen bereiden zich voor op de jaarwisseling. Wat voor gevoel zal overheersen bij velen na een overdaad aan kerstversiering, eten, ‘verplichte’ bezoekjes enz.? We willen het allemaal met zijn allen zo graag gezellig hebben. ‘O, wat verlangen we ernaar, vrede op aarde, iedereen lief en fijn en gezellig met elkaar. Maar wat voelen we nu na de kerst? Is er aan die verwachting voldaan of komen we van een koude kermis thuis als de werkelijkheid van alledag weer zijn entree doet?

Dat gevoel van het goed willen hebben met de kerst zou het hele jaar door, dag in dag uit moeten gelden. Keuzes die je elke dag kunt maken, keuzes naar je hart, wat geeft mij echt vervulling vandaag, waar heb ik nu echt zin in.

Het mag, voor jezelf kiezen. Niemand doet het voor je, jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen geluk. Ik zou bijna zeggen, voor jezelf kiezen moet. Je bent het aan jezelf verplicht. Jijzelf bent verantwoordelijk voor dat goede gevoel in jezelf en alles begint bij keuzes.

Doen wat goed voelt is trouw zijn aan je hart. Hoe meer je keuzes naar je hart maakt, hoe vrijer, blijer en onafhankelijker je je voelt.

Dat het niet altijd zonder slag of stoot gaat is bekend. Sommige mensen kunnen niet met je mee en willen graag dat alles bij het oude blijft en geloven in die (schijn)veiligheid. Iedereen heeft vaak zijn voordeel bij bepaald gedrag in een groep en dat houden mensen vaak graag in stand omdat ze niet weten hoe zich te gedragen in een nieuwe situatie waarin de rollen zijn veranderd.

Je hoeft helemaal nooit een rol te spelen. De enige rol die je zou moeten spelen is die van jezelf zijn. Als er oude patronen aan het wankelen worden gebracht, dan komt er vaak angst naar boven, ‘oh jee en mijn positie dan, dan sta ik alleen of dan luisteren ze niet meer naar me,’ enz.

Als je nou eens totaal vrij bent van het ‘pleasen’ van anderen, van een ander allerlei verwachtingen opleggen of van jezelf overal maar bovenuit willen horen, zou dat dan niet een zaligheid zijn?

Het kost ook enorm veel energie om bepaald aangeleerd gedrag vol te houden. Gaat alles niet veel meer ontspannen als je gewoon jezelf bent en wordt je juist niet alleen maar sterker door voor je goede gevoel te kiezen? Dat wat niet goed voelt laat je voor wat het is en dat wat goed voelt daar kies je voor.

Als iedereen dat zou doen dan zou de pay off van vals of oneerlijk gedrag verdwijnen en zouden de mensen met onzuivere intenties wel achter hun oren moeten krabben en kunnen zo alsnog een keuze maken om het goed te willen hebben met de ander.

De kerst is voorbij en we gaan richting oud en nieuw, zouden we niet bewust kunnen kiezen om het oude achter ons te laten en te kiezen voor het nieuwe, een weg van eerlijkheid en van jezelf zijn? Als iedereen dat zou doen, dan hebben we wat mij betreft al een grote stap gezet naar een betere wereld.

Marjon

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.