Angst om groots te zijn

angstWie is er vandaag de dag bang? Wie heeft er angst?

Niemand kan naar mijn gevoel zeggen dat hij of zij angstvrij is, was het maar waar. Wat is het tegenovergestelde van angst? Liefde en vertrouwen. Ja, liefde en vertrouwen. Alleen met liefde en vertrouwen kunnen we de angst in onszelf overwinnen. Maar hoe doe je dat dan? Zou de volgende vraag kunnen zijn. Alleen al door het te willen. Door van binnen uit de keuze te maken je angst te willen overwinnen, gaat er als vanzelf een proces in werking.

Je trekt als vanzelf situaties aan waarin je geconfronteerd wordt met je eigen angst of je ontmoet mensen die je aanmoedigen je angst te overwinnen. Dit kan zelfs op onbewust niveau gaan. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand die heel veel vertrouwen en innerlijke kracht heeft om te durven leven, om zijn of haar leven vorm te geven zoals ze dat zelf wil. Je hebt dan een prachtig voorbeeld in de praktijk om vertrouwen en hoop uit te putten. Want hoeveel mensen zijn er niet bang om te leven. Ik heb ooit een mooie en boeiende seminar gevolgd, waarbij de man die sprak heel duidelijk het volgende vertelde:

Wat doen mensen die in overvloed leven: zij geloven in zichzelf, gunnen zichzelf het allerbeste, durven groots te denken en kijken in de vorm van oplossingen in plaats van beren op de weg als er zich iets ‘lastigs’ voordoet.

En wat doen de meeste mensen in het algemeen: Zij hebben een lage eigenwaarde, zijn ‘te’ bescheiden, zien in alles problemen die moeilijk oplosbaar zijn ,enz.

Natuurlijk is het best lastig, als je een lage eigenwaarde hebt, wat door allerlei ervaringen uit het verleden kan komen, om die te overwinnen en jezelf wel wat waard te gaan vinden. Om keuzes te gaan maken die goed voelen en je weer energie geven omdat ze bij ‘jou’ passen, ondanks alle tegenspraak en tegenwind die je soms krijgt. Het vereist moed en kracht om je angst te overwinnen om groots te zijn.

Weet je dat veel mensen bang zijn hun grootsheid te tonen, omdat het vaak als not done of uitsloof gedrag wordt gezien! Stel voor, als we dat tegen een kind zeggen: ‘Joh, Klaasje sloof je niet zo uit met dansen, doe maar gewoon een paar kleine pasjes dat is goed genoeg.’ Of Klaasje zegt: ‘Ik wil later heeeel heeel knap worden en graafmachine chauffeur worden en zijn mama zegt dan: ‘Klaasje jij hebt het wel heel hoog in je bol misschien moet je wel gewoon chauffeur worden dat is goed genoeg!’

Dat doen we toch niet bij onze kinderen! En waarom doen we het wel bij volwassenen? Als volwassenen zich groots gedragen wordt er al gauw gezegd; joh, stel je niet zo aan, je denkt zeker dat je heel wat bent hè, je moet niet zo opscheppen.’ En waarom hebben wij als volwassenen daar nu zo’n moeite mee? We zijn jaloers, als iemand zich groots gedraagt. Omdat hij of zij eigenwaarde heeft, worden ze geconfronteerd met hun eigen lage eigenwaarde, ze voelen zich er schril bij afsteken en maken de grootse persoon in kwestie maar klein zodat ze zichzelf nog wat voelen.

Hoe gaat dat eigenlijk bij kinderen? Kinderen stimuleren elkaar: ‘O, kan jij zo goed zwemmen, ik kan ook heel goed zwemmen kijk maar!’  ‘Ja, maar ik kan nog harder kijk!’ Wat zou het toch mooi zijn als wij volwassenen dit ook zouden blijven doen, gewoon elkaar stimuleren in elkaars grootsheid, dat zou toch fantastisch zijn, we zouden ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar, gekheid maken, elkaar aanmoedigen, maar dan moeten we eerst van onze angst af om groots te zijn die ons vaak is aangepraat.

Een kind kan de hele wereld aan totdat het door ouders of door hun omgeving getemperd wordt groots te zijn. Ze moeten dan flink hun best doen om hun ware zelf te blijven of zich te ontdoen van opgebouwde belemmeringen. Leven zonder angst begint hiermee: Een keuze dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor jouw eigen goede gevoel, dat betekent keuzes maken die goed voelen voor jou en je blijvend voeden met de woorden dat jij het allerbeste verdient en dat je uniek en groots bent en dat op alle fronten mag uitstralen. Niemand doet dat voor je, alleen jij kunt dat als beste doen, jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Marjon

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.