Egypte

10.egypte demonstratieEindelijk is Moebarak afgetreden, maar wat nu. Iedereen is nu bezig zich een oordeel te vormen over wat nu in Egypte. Alle deskundigen, maar ook alle leken willen nu weten hoe het verder gaat. Als we nu eens ons gevoel volgen en kijken wat die ons te vertellen heeft. Zal ik eens de aftrap geven?

De komende tijd zal het nog een chaos blijven in Egypte, omdat ze niet anders gewend zijn dan te luisteren naar een dictator. Het leger en de politie voelden zich veilig, omdat alles duidelijk was. Nu wil het volk veranderingen en dan is de vraag: Hoe bereiken we dat de door het volk gewilde veranderingen ook tot stand komen? Dit heeft het leger niet eerder bij de hand gehad. Uit de praktijk blijkt ook dat ze niet zo direct de kant van het volk kozen en dan moeten we niet het rustige gedrag van de manschappen en lage officieren als uitgangspunt nemen. Ook de politie heeft geen schoon blazoen meer. Wat hebben ze er op los gemept, zonder enig pardon leken ze het met veel plezier te doen. Wat zijn dit voor mensen die hun medeburgers met graagte onder de duim hielden? In ieder geval geen lieverdjes, maar schuim als ik ze zo mag noemen. Hoe moet het volk verder met deze politie? Het liefst zou je bijna alle verkeerde politiemannen willen inwisselen voor meer respectabele agenten.

Ok, zouden we dit ook kunnen zeggen van de militairen? Ja, voor een deel. Ze hebben het goed gehad onder het regiem van Moebarak. Vooral de hoge militairen hebben veel privileges gekend. Zou het volk deze militairen ook niet graag inwisselen voor minder corrupte militairen? Als dit ook geldt voor de militairen, dan geldt dit ook voor alle politici. Ja, alle sleutelposities zouden in feite bezet moeten gaan worden met een ander soort mens, alleen dan kan afstand worden gedaan van het verleden. Ja, dit is voor mij het belangrijkste punt.

Je kan alleen goed starten met een echte democratie als je ook de geschikte mensen hiervoor hebt. Of dit gaat gebeuren is de vraag, zeker omdat de Egyptenaren afhankelijk zijn van het leger die ook in de belangrijkste bedrijven een flinke vinger in de pap heeft.

Het is dus niet zo eenvoudig, maar niet onmogelijk. We zullen de Egyptenaren tijd moeten geven om een nieuwe eerlijker maatschappij op te bouwen via democratische weg. Dat er eerst veel chaos zal zijn, kan ik iedereen voorspellen.

Andere landen zullen zeker volgen in het Midden Oosten en natuurlijk ook daarbuiten, want het houdt nu niet meer op. De onderste steen komt boven. De mensen op aarde ruiken hun vrijheid en willen geen onderdrukking meer.

Dan nog een zorg die meespeelt in de Arabische landen die voor democratie willen gaan kiezen; wat te zeggen van het Moslimgehalte aan shariawensen of de mogelijkheid van landen die ook worden geleid door geestelijken, zoals Iran? Zouden we het niet gewoon door de bevolking moeten laten uitzoeken of zijn wij echt bang dat de verkeerde moslims roet in het eten gaan gooien?

Waarom zijn wij eigenlijk zo bang voor moslims en waarom willen wij in ons eigen land bijvoorbeeld niet goed de dialoog aan met elkaar over het gevaar wat velen zien in een door de (verkeerde) moslims geleide staat? Omdat de sharia boven de wetten gesteld kan gaan worden en wij ook onze vrijheid gaan verliezen. Helaas blijkt dat moslims geen tegenstand dulden en geen afvalligen kunnen gebruiken. Ooit een moslim, altijd een moslim. Je zou kunnen zeggen dat er in de wereld een strijd woedt tussen vrijheid en onderdrukking. Dus moeten we onder ogen zien dat nu in het Midden Oosten de kaarten opnieuw worden geschud en er een nieuwe wereldorde zal gaan ontstaan, waar het vrije Westen geen bemoeienis meer heeft en de volkeren zelf een nieuwe basis kiezen, die wel eens haaks kan staan op die van ons in het vrije Westen. Ook in Amerika zullen ze moeten wennen dat ze in de wereld geen directe invloed meer zullen hebben, maar gewoon de landen het zelf moeten laten uitzoeken. Dit maakt de wereldpolitici onzeker. Ook Europa heeft geen antwoord op deze ontwikkelingen. We zullen echt moeten toezien wat hier van komt en zo hoort het ook.

Rein

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.