Vertrouwen

tekening aan tafel2Wie kun je vertrouwen en wie niet?

Al eerder heb ik verteld dat in deze tijd de ware intenties van alles en iedereen bloot komt te liggen. Of het nu corrupte regeringen, bedrijven of personen zijn, alles komt aan het licht door de enorme hoge lichtfrequentie die er op dit moment op de aarde heerst, alsof je een bouwspot in een hele smerige, vuile kamer zet, waardoor alle stof en viezigheid zich laat zien.

Dit betekent in de praktijk dat de nare kantjes van mensen zich ook laten zien. De maskers, leuk of niet leuk worden van mensen zichtbaar, doordat de ware kant van mensen naar boven komt. Dit kan op verschillende manieren:

Iemand die altijd heel veel lacht en zich overal bovenuit wil laten horen kan dit als masker hebben om zijn ongeluk en verdriet te verbergen.

Iemand die altijd poeslief en aardig is en nooit een keer zijn boosheid over iets toont, mag je van mij ook wantrouwen.

Iemand die een gezonde basis in zijn manier van zijn heeft, heeft niet een constante gevoelstoestand van alleen maar blij of altijd super enthousiast. Ieder mens maakt van alles mee en daar hoort ook het leven van verschillende emoties bij. Zoals een kind het ene moment heel boos kan zijn, omdat hem onrecht is aangedaan en het volgende moment verdrietig kan zijn, omdat hij afscheid moet nemen van de juf en een ander moment weer vrolijk uit zijn bedje vliegt, omdat de zon hem ‘s ochtends uitnodigt om lekker buiten te spelen.

Je zult bij iemand die een goede balans heeft in zijn gevoel regelmatig verschillende soorten emoties aantreffen. De kunst is dan weer niet te blijven hangen in bepaalde emoties als je gewoon klaar bent in het doorleven van deze emoties.

Soms wordt bepaald emotioneel gedrag ingezet om iets voor elkaar te krijgen, dat zie je bijvoorbeeld ook wel bij kinderen die huilen om iets gedaan te krijgen van een ander.

Sommige mensen zijn meesters in het faken van een bepaald emotioneel gedrag om zichzelf in een bepaalde positie te houden. Ik ben het slachtoffer en jij moet mij helpen bijvoorbeeld. Als mensen, die bepaald emotioneel gedrag faken in een bepaalde situatie komen, dan wordt het vaak duidelijk wat er werkelijk achter het opgehouden masker speelt. Het masker breekt en de ware kant komt naar voren, dit gebeurt vaak in spontane onverwachte situaties waar de eigen positie en het eigenbelang in het geding is. Vele mensen komen in deze tijd in situaties terecht waar zij zich geconfronteerd zien met hun eigen masker en krijgen zo dus de gelegenheid dit masker af te zetten en zich eerlijk te laten zien naar zichzelf en de ander.

Sommige mensen kunnen met prachtige woorden en uitingen hun ware gedrag verhullen. Iemand die met veel grootse woorden zegt zoveel van je te houden, alles voor je over te hebben en zegt het beste met je voor te hebben, kan in de praktijk het tegenovergestelde laten zien. De veelbelovende woorden worden in de praktijk niet gedekt. Dit zorgt vooral in deze tijd voor veel, noem het zuivere mensen, voor onbegrip, pijn en teleurstelling. De ware persoon achter het masker zien is soms heftig en confronterend.  

Binnen bedrijven, collega’s, vrienden en families zijn er vele situaties waarbij het ware gezicht van iedereen wordt getoond, leuk of niet. What you see is what you get.

Let dan ook eens op de fysieke houding van mensen, non verbaal gedrag zegt zo veel meer dan woorden. Een lach, een open houding van het lichaam, de blik in het gezicht, enz. Het is jammer, maar in deze tijd zijn we dat steeds meer verleerd. Met name door het digitale tijdperk zijn we niet meer alert en getraind om met gevoel met mensen te communiceren. Of het nu face to face is of goed kunnen luisteren naar de ware intentie achter de woorden.

Het is armoe, maar er is een lichtpunt in dit geheel, alles heeft twee kanten en ieder heeft een vrije keus. Het vereist moed om je ware gezicht te laten zien en zonodig bij te stellen, maar het zal een sterker en vrijer mens van je maken, zodat iedereen de uitspraak ‘What you see is what you get’ kan onderschrijven.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.