Hoe ga ik om met angst voor tekorten?

‘Oh jee, de crisis, als het mij maar niet overkomt!’ Vele mensen hebben angst voor tekorten en vooral nu in deze tijd wordt deze angst ook nog eens flink aangewakkerd. Mijn pensioen, mijn spaarpotje, kan ik straks nog wel rondkomen, enz. 16.geldHet is in deze tijd ook heel begrijpelijk dat mensen hier angstig voor zijn en het collectief heeft deze gedachte ook nog eens flink bekrachtigd, maar wat kun je er zelf nu aan doen. Laat ik allereerst vertellen dat deze angst voor tekorten of het nu spullen, geld of aandacht betreft, met name een kwaal van de Westerse samenleving is. Iedereen is hier steeds meer gaan leven naar zijn ratio en verstand in plaats van naar zijn gevoel.

Waarom kunnen mensen die in een arm land wonen zich vaak zo tevreden en gelukkig voelen zonder dat ze veel hebben, waar alle mensen in het dorp zelf in hun levensonderhoud moeten voorzien en de kinderen spelen met het speelgoed wat ze zelf maken of met iets wat ze vinden?

Het genieten is ons vergaan, wie kan er nog echt genieten? Als we bijvoorbeeld een keer met elkaar aan een rijk gevulde tafel zitten, zijn we dan niet al in ons onderbewuste soms bezig met; oh jee, ik hoop dat ik dit maar kan blijven doen. Het vertrouwen in overvloed, dat er altijd genoeg is om goed van te kunnen leven is ons afgeleerd en vergaan. We moeten ons verzekeren tegen van alles, want er zou ons toch eens iets kunnen overkomen. Hierbij roepen we het al bijna over onszelf af dat er iets mis zou kunnen gaan.

Het is ook niet niks om je bewust te worden van je eigen angsten voor tekorten die in deze tijd getriggerd worden. Met het creëren van vertrouwen om in overvloed te leven, kunnen er juist ook oude energieën vrijkomen die je weer bewust moet loslaten. Je blijvend bewust zijn van je eigen gedachtes is een must met daarbij de focus op het vertrouwen in overvloed. Natuurlijk kunnen er verschillende factoren meespelen die zorgen voor de angst voor tekorten of dat je zelfs nu al met tekorten leeft. Ik ga jullie een aantal voorbeelden geven.

– In voorgaande levens heb je bijvoorbeeld in armoede geleefd en je weet in dit leven niet beter dan dat het ook zo is om nu in armoede te leven.

– Je hebt een gebrek aan eigenwaarde, waardoor je te bescheiden bent en jezelf niet het allerbeste gunt in welke vorm dat ook is, geld, een fijne partner, een huis, enz.

– Je bent verbonden met het collectief van de spirituele wereld die veelal de mening deelt dat geld vies is en je er niet van mag genieten. Wat natuurlijk onzin is, je mag genieten van comfort en luxe. De manier en de intentie is bepalend waarmee je met geld en spullen omgaat.

– Je hebt voordat je dit leven begon besloten een ervaring in de stof op te doen om in armoede te leven.

– Je bent verbonden aan het collectief die angst heeft voor tekorten.

Je ziet dat er vele soorten oorzaken zijn. Ga eens op een rustig moment naar binnen en stel jezelf eens bewust de vraag waarom je angst hebt voor tekorten. Je kunt alles wat je te binnen floept opschrijven, zo maak je het nog duidelijker voor jezelf. Je kunt er maar beter vast mee beginnen, des te sneller heb je er profijt van. Weet dat je gids je hierbij graag helpt.

Een aantal jaren terug waren er bij mij diverse oorzaken van leven met tekorten en angst voor tekorten, inmiddels ben ik mij bewuster geworden van het waarom. Soms helaas, komen de inzichten pas later in de tijd. Ik heb destijds met heel weinig geld weten rond te komen en wist me ondanks alles gelukkig, zo goed en kwaad als dat kon. Ik had de zee dichtbij me, wat voor mij al het ultieme vakantie gevoel was. Ik was creatief en handig en wist te genieten van de kleine dingen. Natuurlijk heb ik het ook moeilijk gehad, vaak had ik last van eenzaamheid en ik voelde me niet altijd begrepen. Destijds heb ik ook naarstig onderzocht waarom ik nu altijd zo krap bij kas moest leven. Ik weet nu dat het o.a. te maken had met een stuk eigenwaarde. Nu ik al gedurende een aantal jaren in overvloed leef met mijn partner, weet ik dat ik ondanks alles deze ervaring van het leven op kleine voet ook niet had willen missen.

In het begin idealiseerde ik het nog weleens en heeft mijn lief me geleerd dat het o.k. is om te genieten van comfort en mooie spullen.

Het was ongelofelijk wat voor overtuigingen ik nog bij mezelf tegenkwam. Toch, noem het in de arme tijd, wist ik diep van binnen dat het eens zou komen, dat vertrouwen heb ik dan wel altijd gehad. En…..werkelijk genieten heeft niets te maken met het hebben van veel of weinig geld, dat zit in je of niet.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.