Problemen

Waarom schrijf ik nu een column over problemen? Omdat iedereen wel problemen heeft, maar niet altijd weet hoe hij of zij er mee om moet gaan. Zou ik het dan wel weten? Ja en nee, alleen door er over te gaan schrijven kunnen we wat ordening aanbrengen hoe we er nu voorstaan. Laten we maar gewoon eens beginnen.

Een probleem is pas een probleem als er een oplossing voor is. Dit is een mooie, hè! Problemen zijn er om opgelost te worden. Problemen geven zorgen en ga zo maar door. Wat hebben we hier nu aan? Welnu, ik vind de eerste wel een hele goeie. Waarom zou je je zorgen maken als er op dat moment voor een probleem geen oplossing is, die je overigens zelf definieert. Wat is dan de definitie van een probleem? Er is helemaal geen definitie wat een probleem is. Het zit altijd in het hoofd van degene die een probleem signaleert. Als iemand gewoon vertrouwt dat iets zich als vanzelf oplost, dan heeft hij of zij altijd gelijk. Dit is het eerste wat je kan doen als je ergens tegen aanloopt; vertrouw dat het als vanzelf oplost of vertrouw er op dat de oplossing je te binnen valt.

VERTROUWEN IN JEZELF EN DE WERELD OM JE HEEN. Ja, maar dat kan ik niet, want ik ben al zo vaak op het verkeerde been gezet door allerlei mensen, wie kan ik nog vertrouwen? JEZELF! Als je aangesloten bent op je gevoel, dan volgt vanzelf het antwoord. Het enige wat er in de weg kan zitten ben jezelf en dan bedoel ik de gegroeide innerlijke overtuiging dat je het zelf niet kan weten. Zodra je steeds meer aandacht geeft aan je gevoel dan zul je je steeds sterker voelen in het ‘weten’. Dus is het heel belangrijk niet zoveel te luisteren naar anderen, maar te luisteren naar je eigen gevoel en te vertrouwen op datgene wat je invalt dat je op dat moment nodig hebt.

Nu zijn we eigenlijk al klaar, want ik heb verteld wat ik nodig vind, maar er kan nog iets gebeuren als je een keus maakt om naar je gevoel te luisteren en dat is dat eerst alle belemmeringen naar voren komen en losgelaten moeten worden, voordat je gevoel je eenduidig alle antwoorden geeft.

Ook het vertrouwen moet natuurlijk groeien door zoveel mogelijk goede ervaringen op te doen met het luisteren naar je gevoel. Dan wordt het leven pas echt interessant als je zelf de antwoorden leert vinden op allerlei vraagstukken of problemen.

Problemen zijn er ook om van te leren, dit is onmiskenbaar, want je trekt de problemen niets voor niets aan. Je onderbewuste gooit alles naar voren om jou maar te leren waar jij mee zit. Ja, je onderbewuste gaat net zolang door met het aantrekken van allerlei situaties om jezelf te laten ontdekken hoe je in elkaar steekt. Heb je bijvoorbeeld een angst ergens voor, dan trekt je onderbewuste alles aan om je aan die angst te herinneren.

Ik weet zeker dat we zonder zorgen kunnen leven, mits we onszelf maar ontdoen van alle belemmeringen die we in de loop van de tijd hebben opgedaan.

Rein Feenstra

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.