De nieuwe kleren van de keizer door de ogen van de Nieuwe Tijd

Velen onder jullie zullen het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer wel kennen. Een verhaal waarin de keizer alle gevestigde regels en meningen overboord zet ten aanzien van zijn kleding, want tot grote ontsteltenis van de bevolking vertoont hij zich zonder kleren in het openbaar en doet onverstoorbaar zijn rijtoer alsof er niets bijzonders aan de hand is. Uiteindelijk raakten ook de mensen hieraan gewend en werd de keizer aanvaard voor wie hij was.Als we dit gegeven nader bekijken dan kun je de kleding van een mens beschouwen als een uitingsvorm van de persoonlijkheid. Ieder mens kleedt zich immers op de manier, waarbij hij zich het prettigst voelt en het meest van zichzelf in terugvindt. Verandert een mens, dan zie je dit ook meestal terug in zijn kleding. Je zou kleding dus een expressievorm van het innerlijk kunnen noemen.

Kleding kun je zo ook gebruiken om bepaalde zaken te verdoezelen. Je kunt je mooier voordoen als dat je bent, je kunt je heel anders voordoen als dat je in werkelijkheid bent door je wijze van kleden. Kleding maakt de man / vrouw tot wat hij / zij is. Misschien heb je er nog nooit zo bij stilgestaan en nog nooit op die manier naar jezelf gekeken. Welke kleding draag je op dit moment? Past die wel bij jouw innerlijke belevingswereld van dit moment?
Wellicht ook eens leuk om te kijken welke veranderingen jouw kledingskast heeft ondergaan in de loop van je leven. Herken je de wisselingen? Heb je achteraf gezien de juiste keuzes gemaakt? Ben jij wat je kleding laat zien?

Kleding maakt elk rolpatroon zichtbaar: de chique dure meneer, de werkman, de carri�revrouw, de gewone huisvrouw, het nette type, het slordige type mens, kortom, een grote verscheidenheid van mensen ontvouwt zich vanuit het kledingdepot.
Toch zijn het in feite allemaal rollenspelletjes die met kleding gespeeld worden. In werkelijkheid zijn we zonder kleding pas echt wie we zijn. Dan laat de naakte waarheid zien, wat kleding verhult. Dat gegeven laat in figuurlijke zin de essentie van het verhaal van de blote keizer zien. Hij ontdeed zich van alle poespas en liet zich open en bloot aan het volk zien en werd uiteindelijk ook als zodanig door iedereen aanvaard.

In de Nieuwe Tijd is het de bedoeling dat we onszelf bewust gaan worden van wie we in werkelijkheid zijn, zonder alle mooie of minder mooie kleding om te verhullen. De ontdekkingstocht naar ons ware zelf leidt tot het steeds meer open en bloot voor je eigen waarheid uit leren gaan komen. Misschien ook eerst tot ontsteltenis van je omgeving, maar al snel zal ook jij als zodanig geaccepteerd worden. Kwestie van wennen, zullen we maar zeggen. Langzaam maar zeker kunnen we dan allemaal naakt door het leven gaan, in figuurlijke zin natuurlijk, en jezelf en elkaar op een wezenlijke manier leren kennen en aanvaarden. Dan zul je als vanzelf andere keuzes gaan maken en zal je bewustwordingsproces je de weg wijzen terug naar wie je in werkelijkheid bent, een prachtige liefdevolle ziel, een Goddelijk wezen. Daar is moed voor nodig, daar is kiezen voor jezelf voor noodzakelijk. De energie van de Nieuwe Tijd kan je die kracht geven. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen en de rest gaat als vanzelf.

Angel

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.