Vakantie ?

15. VakantieWaarom gaan mensen zo graag op vakantie en wanneer is vakantie eigenlijk ontstaan?

Als we kijken naar eenvoudige dorpen of bevolkingsgroepen die meer in de natuur en afzondering leven, dan weten deze mensen niet wat vakantie is. Vakantie is iets van de mens in de moderne samenleving. Je werkt je het hele jaar te pletter en in de zomermaanden is dan het zover en mag je even genieten van waar jij zin in hebt, wat jou een goed gevoel geeft.

Veel mensen vinden het dan ook jammer dat de vakantie alweer voorbij is. Buiten het zonnige en warme weer waar mensen zich aan kunnen opladen is er ook nog een andere factor en dat is doen waar je zin in hebt. Zou dit kunnen betekenen, als we er met zijn allen zo naar toeleven, dat we de rest van het jaar niet naar onze zin leven?

Mijn lief en ik zijn deze zomer er ook even op uit geweest met de tent, lekker in de natuur en wij waren al vrij snel verzadigd en verlangden weer terug naar onze thuisplek. Tijdens het kamperen spraken wij een man die maar niet naar huis wilde en waar de vakantie niet lang genoeg voor kon duren. Rein gaf aan dat wij het thuis reuze naar ons zin hebben en elke dag doen wat goed voelt. Fijne hobby’s als paardrijden en beeldhouwen en niet te vergeten werk, wat heet werk, werk dat ons enorme voldoening en een fijn gevoel geeft. Wij hebben voor onszelf de vrijheid verworven om elke dag te doen wat goed voelt en dat geldt voor alles.  Iedere dag stilstaan bij wat voelt nu fijn voor mij, wat geeft mij een goed gevoel? Soms is dat even niet werken en zijn we aan het rusten of met hele andere dingen bezig, terwijl er ook dagen zijn dat we achter elkaar met schrijven en de daarbij behorende zaken bezig zijn. Iedere dag doen wat goed voelt. Het begint met onderzoeken en jezelf de vragen stellen, heb ik hier zin in en wat voor stemming heb ik over me? Zoals iedereen wel weet is iedere dag weer voorzien van een andere soort energie. Als we meer zouden luisteren naar ons gevoel, zoals kinderen dat doen, en stil zouden staan bij wat voelt er vandaag goed voor mij, dan zouden wij dit goede gevoel alleen maar weten te behouden en ons nog met energie weten op te laden ook.

Als mensen eens wisten wat een energie je verliest met dingen doen tegen je zin in. Dat kan een gesprek zijn met mensen die energie van je vragen en voornamelijk nemen, dat kunnen foute collega’s zijn, een werkplek waar je elke dag met tegenzin naar toe gaat, een verkeerde woonplek of partner, het houdt niet op en is op alles van toepassing. Jezelf de vraag stellen, voelt dit goed voor mij, is dit goed voor mij en zo niet; laat het dan los en focus je op dat wat wel goed voelt. Natuurlijk hoef je confrontaties niet uit de weg te gaan maar in iets blijven hangen wat slecht blijft voelen, daar is niemand nog energieker en zich beter bij gaan voelen.

En dan ……? Je besluit de keuze te maken dat je het anders wilt, dat je ook in je dagelijkse leven het iedere dag naar je zin wilt hebben. Tja, dan kun je in conflict komen met je omgeving, zij zien ineens een andere persoon die voor zichzelf opkomt en worden onbewust gevraagd zich ook aan te passen of ze kunnen niet meer mee met de persoon die zijn vrijheid opeist. Veranderen is niet altijd gemakkelijk dat moet ik er bij zeggen, maar naar je hart en je goede gevoel leven geeft je zo’n enorme booster aan vitale levensenergie! Je bewust worden van wat je energie kost en dat loslaten zal je bevrijden. Je krijgt letterlijk steeds meer adem, je gaat je eigen grootsheid weer ontdekken. De grenzen die er eerst leken te zijn verdwijnen en je ontdekt dat je tot veel meer in staat bent dan je ooit voor mogelijk hebt kunnen houden.

Door je daarnaast te richten op alles wat jou een goed gevoel geeft zul je je energieker voelen dan ooit.

En een keer op vakantie gaan? Natuurlijk lekker doen als dat goed voelt, als je daarnaast in je dagelijkse leven je maar net zo gelukkig kunt voelen.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.