Waarom een crisis?

Eindelijk gebeurt er iets, dat vind ik altijd als ik naar het journaal kijk. Waarom zeg ik dat? Om de doodeenvoudige reden dat ik weet dat er iets groots staat te gebeuren dat alles op zijn kop zet. Je kunt in het algemeen ook zeggen dat schuren en wringen nooit goed is, iets is goed of niet. Dat is een heel eenvoudige benadering die altijd opgaat, denk er maar eens over na.

We zien al enige jaren dat de economie aan het afglijden is en het leuke hiervan is dat het al heel lang geleden voorspeld is. Nu ga ik me niet bezighouden met de voorspellingen die ooit zijn gedaan, maar het is interessant te weten dat niets voor niets gebeurt. Dachten jullie nu echt dat het toeval is dat we op allerlei gebieden een crisis doormaken? Dat het net zich steeds meer sluit en er straks geen houden meer aan is als de bom echt barst. We zijn gewend dat alles wel weer op zijn pootjes terechtkomt, maar in deze tijd moet en zal er iets anders gaan gebeuren, namelijk alles wat niet meer werkt of goed is voor de mensheid moet onderuit om plaats te maken voor een andere tijd waar we weer tot ons recht kunnen komen, waar respect voor elkaar de hoofdrol speelt, maar niet te vergeten waar eigen verantwoordelijkheid een groot goed wordt.

Waar gaan we naar toe met de wereld? Eerst komt er een dikke crisis die nodig is om ieders ogen te openen dat het zo niet langer meer kan, dan komt de vorming van een andere kijk op ons leven die beter geschikt is om de toekomst mee in te gaan. Ik zal me nu gaan wagen hoe ik me een en ander voorstel dat het zou kunnen gaan. Leef maar een beetje met mijn verhaal mee.

Er was eens een tijd dat alles liep zoals het moest lopen en dan hebben we het over de creaties die gedaan zijn om de aarde vorm te geven. Natuur, dieren, de zee, de bergen, de bossen en ga zo maar door, werden geschapen. Volgens de creators miste er nog iets in het geheel, namelijk een intelligent wezen dat zelf kon denken, dus ook kon creëren. Wij zijn als mensheid vergeten dat wij zelf het meest verantwoordelijk zijn voor wat er om ons heen gebeurt, dat wij zelf de creator zijn van ons geluk, maar ook van onze ellende. Ja, wij spelen het aardespel, als ik het zo mag formuleren. De mensen zelf hebben dus zolang ze bestaan en zonder dat ze het wisten mee gedaan met het vormgegeven aan hoe ze zich ontwikkelden en hoe de omstandigheden moesten zijn waar zij in wilden gedijen. Dan zullen nu velen zeggen; ben ik dan zelf schuldig aan alle ellende die mij overkomt? Ja en nee. Gezamenlijk vormen wij een collectief bewustzijn doordat al onze gedachten samenklonteren en een overtuiging vormen. Zo zijn er vele overtuigingen, onbewust of bewust, gemaakt in de loop der tijd. Je zou eenvoudig kunnen zeggen dat wij het niet meer willen om onderdrukt te worden, om niet meer tot ons recht te komen of dat wij niet meer met zoveel kwaad te maken willen hebben.

Wij allemaal hebben meer in ons mars dan we ooit dachten, we zijn toe aan een nieuwe tijd om ons ware zelf te leren kennen, dus precies wie je oorspronkelijk bent met al je goddelijke eigenschappen. Dat kan alleen in andere omstandigheden, namelijk de juiste mensen om je heen om je te steunen bij je nieuwe keuzes en de juiste omstandigheden waar we elkaar weer nodig hebben en dat is niet om aan elkaar te verdienen, maar om elkaar te helpen en te leren geven op elk gebied. Wat is geven dan? Je fijn voelen als je een ander helpt met voedsel verbouwen of een ander tot zijn recht te laten komen door hem te waarderen en te steunen en daadwerkelijk te helpen met bijvoorbeeld vaardigheden te ontwikkelen of weer plezier te krijgen in het leven.

Als je het zo bekijkt dat we zelf, noem het, de oude tijd niet meer willen, dan kan je zelfs blij zijn dat er een andere tijd aan gaat komen. Een tijd waar iedereen beter tot zijn recht gaat komen en waar er weer meer ruimte is voor plezier en ontspanning, maar ook waar geen ruimte meer is voor dubbele agenda’s of eigen belang. Nu is er niets mis met eigen belang, maar dan niet ten koste van een ander.

Eerlijkheid, transparantie in je beweegredenen, vertrouwen zijn de kernwoorden waar het in de nieuwe tijd om gaat. Ik hoop dat iedereen de steeds meer aantrekkende crisis in zijn leven en in de wereld nu ook met andere ogen kan gaan zien. Mijn motto is altijd; als je het begrijpt is het lang niet zo erg meer en kan je met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Rein Feenstra

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.