Mindfulness

Wat zegt dit woord eigenlijk? Gefocust zijn in het moment! En wanneer kun je gefocust zijn in het moment? Als je je rustig voelt! En hoe voelen vele mensen zich tegenwoordig? Onrustig, is het niet? Wat is er eigenlijk aan de hand als je je onrustig voelt? Zal ik het maar heel simpel zeggen, energieën in jou willen gehoord en geleefd worden.

Heel veel mensen leven niet meer de emoties en energieën die ze in het moment voelen en ervaren. Het lijkt of er een soort taboe heerst op het uiten van emoties. Het lijkt tot een kunst verheven om je emoties te beheersen, wat voor mij onderdrukken is. Ook binnen de yogastromingen wordt rust en beheersing van gevoel en gedachten als een hoog goed beschouwd. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen; het beheersen van je emoties is een verkrachting en ontkenning van je hele wezen! Zo dat is gezegd.

Misschien kun je je iets voorstellen bij het volgende; er is een kind wat zich onrustig voelt en die om allerlei redenen het helemaal niet naar zijn zin heeft op school of een kind die zijn boosheid uit, omdat er veel opgehoopte spanningen zijn tussen zijn papa en mama. Ga je dan tegen zo’n kind zeggen, ga maar rustig op een matje liggen en ontspan je maar, laat alle gedachten gaan en focus je op rust of iets dat fijn is. ‘Nee!’ Dit werkt niet! Het kind zal alleen maar nog onrustiger worden en zoals dan vaak geconcludeerd wordt onhandelbaar. Daarmee wordt er ook vaak gelijk een etiket van een ziekte opgeplakt, adhd bijvoorbeeld. Als we nog even doorgaan halen we er nog lekker wat medicijnen in de vorm van Ritalin bij voor het onderdrukken van de gevoelens en de ramp is al niet meer te overzien.

We zijn vergeten dat ons lichaam ingenieus in elkaar steekt en dat alle signalen die hij afgeeft een oorzaak en een doel hebben. Je zou elk signaal wat je lichaam geeft serieus moeten nemen en er naar moeten luisteren, voor velen geldt in deze tijd er weer naar leren luisteren. Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken van de onrust die er bij vele mensen heerst in deze tijd of ze nu jong of oud zijn. Begrip waar de onrust vandaan komt is de eerste stap met het weten dat alle emoties, zoals huilen, lachen, jaloezie, boosheid, enz. geleefd mogen worden.

Het leven heeft niet als hoofddoel om te mediteren en rustig op een matje te zitten tot je weer naar boven mag! Het is een geschenk om te kunnen genieten in de stof van alles wat er is op alle gebieden, zoals seksualiteit, mooie spullen die het leven comfortabel maken, het bezoeken van mooie plekken in de wereld, je uitleven in de muziek, dans en creativiteit. Dan ontstaat er een interactie tussen mensen met al je zintuigen en kun je lachen, huilen of plezier maken. Alles is goed, je bent vrij om te leven wat je wilt, het is jouw keuze.

Samengevat zijn er in deze tijd een aantal hoofdoorzaken van onrust:

  • In de nieuwe tijd die officieel in 2012 zijn entree heeft gedaan, gaan we met de aarde naar een hogere trilling, van de derde naar de vijfde dimensiewerkelijkheid. De oude lagere energieën van pijn en trauma’s worden door deze hogere trilling van de vijfde dimensie los getrild.
  • Er is meer tegenstelling tussen goed en kwaad, daardoor komt het kwaad op vele gebieden in de wereld aan het licht, dit kun je als onrust ervaren.
  • Er is veel angst in het collectief van de meerderheid van de mensen op de aarde en mensen steken elkaar aan.
  • Het merendeel van de mensen leeft tegen zijn gevoel in dat onrust veroorzaakt, zoals innerlijke conflicten, bijvoorbeeld door dingen die niet goed voelen op het gebied van werk, partner, woonplek, collega’s, vrienden, enz.
  • Slechte voeding en negatieve straling van alles in de met name steeds drukkere meer stedelijke woonomgeving.
  • Op het moment dat je je schoont van oude energie wordt je ook vaak gevoeliger voor van alles.

Het is dus belangrijk te onderzoeken bij jezelf waar je onrust vandaan komt. Dit kan het beste op een stil en veilig plekje voor jezelf waar je met je aandacht naar binnen gaat. Wees eerlijk naar jezelf en houd alles voor mogelijk dat zich maar wil laten horen op dat moment in jou. Weet dat ieder mens op aarde ook een gids heeft die je helpt je plannetje, die je hebt voorgenomen uit te voeren op deze aarde, te verwezenlijken. Je gids zal je met alle geduld en liefde terzijde staan en jouw vrije wil accepteren. Dit is heel belangrijk, omdat er soms andere geestjes, pipo’s, zo noem ik ze maar even, graag een praatje met je maken waar je niets aan hebt. Dus als het niet goed voelt stuur deze pipo’s dan resoluut weg. Jij bent de baas!

Zonder bewust contact te hebben met je gids kun je ook heel goed met je gevoel in contact gaan, hierbij geldt weer oefening baart kunst. Misschien komen er tranen los, heb je de behoefte na afloop dingen op te schrijven, alles is goed zolang het maar goed voelt voor jou. Wanneer je dit regelmatig doet als je je onrustig voelt en je krijgt begrip en inzicht, dan treed pas de echte rust in.

Alles gaat ook in golfbewegingen en niets is statisch. We moeten ook weer leren omgaan dat heel veel niet zeker is in ons leven op aarde en we moeten weer leren vertrouwen dat wat op ons pad komt op dat moment past voor jou. De essentie is dat je je eigen kracht leert pakken en je keuzes naar je gevoel leert maken om zo je leven die vorm te geven die voor jou goed voelt. Dus go with the flow.

Ik wil jullie een kort voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Toen ik zo eind twintig was liep ik tegen mezelf op, klachten als hyperventilatie, angsten en de spanning van niet geleefde emoties en gevoelens waren hevig aanwezig. Als ik op dat moment alleen maar rustig op een matje mindfulness training of yoga had gedaan, dan was ik hartstikke gek geworden. Als een wonder was er ineens geld beschikbaar en kon ik me een week uit gaan leven middels allerlei oefeningen om mijn gevoel te openen en te activeren. Dit betekende dat ik toen enorm veel heb geloosd en heb geuit aan emotie. Ik heb zo hard geschreeuwd dat de politie ineens naast me stond en vroeg of alles wel goed ging. Alles ging goed, ik voelde me beter dan ooit! Opgelucht, eindelijk was alles eruit dat me zo lang had dwars gezeten.

Nu is dit natuurlijk voor iedereen weer verschillend en misschien ben jij met een keertje flink schreeuwen in het bos al een heel eind of vind je andere manieren om je te uiten, alles is ok, doe alleen wat bij jou past.

Leef, doe wat je hart je in geeft en als je weer eens een keer op zo’n matje ligt en je hebt het gevoel van; wat doe ik hier, ik wil me veel liever UITEN. Doe het dan, zou ik zeggen, op die manier die goed voelt voor jou, daarna volgt de rust en het kunnen focussen vanzelf.

Marjon van Vliet

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.